Парламентът прие на второ четене законови промени, които задължават бившите агенти на

...
Парламентът прие на второ четене законови промени, които задължават бившите агенти на
Коментари Харесай

Агентите на ДС ще се обявяват всеки път, когато кандидатстват за публична длъжност -

Парламентът прие на второ четене законови промени, които задължават някогашните сътрудници на Държавна сигурност да се афишират всякога, когато аплайват за обществена служба. измененията са по предложение на " Демократична България ".

От едвам 96 дали своят вот народни представители, " за " бяха 77, " срещу " - 19. Движение за права и свободи, ГЕРБ и " Възраждане " не гласоподаваха, а Има Такъв Народ гласоподаваха " срещу ".

Още от разискването на законопроекта. Същевременно от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " упорстват, когато обещано лице е работило или сътрудничило с Държавна сигурност, това да се оповестява всякога, щом кандидатства за обществена позиция.

Изненадваща беше днешната позиция на Движение за права и свободи, които направиха противоположен завой от предходната си позиция и отдръпнаха поддръжката си за законопроекта. 

Българска социалистическа партия: Тези, които са били в службите или не са сред живите, или са пенсионери

В началото на дебата депутатът от " Възраждане " Петър Петров сподели, че и сега в може да се ревизира кой е бил обвързван с Държавна сигурност. Според него е порочна процедура Комисията да се задължи да организира съвещания още веднъж и още веднъж за едно и също нещо. " Възраждане " имат личен законопроект, който предлага Комисията по досиетата да бъде закрита.

Зам.-председателят на вътрешната комисия Рена Стефанова от Политическа партия му отговори, че става дума за това, че всякога, когато някой се насочи към обществена служба, той следва да бъде тестван. " С две думи, пазиме правото на обществото да знае кой е бил част от службите при всеки мотив ", съобщи Стефанова. 

Зам.-председателят на " Възраждане " Цончо Ганев се включи в дебата и съобщи, че е неуместно 4 милиона лв. годишно да се харчат за тази цел. " 17 пъти е бил проверяван Велизар Енчев. Някой очевидно желаят това да продължава, с цел да си натрупа политически актив. "

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия възрази против препоръчаните промени:

" Каква е изгодата 33 години след измененията още веднъж да отваряме тази тематика, когато по-голяма част от тези хора, които са били част от службите, не са сред живите, а другите са пенсионери ? Ще облекчим ли стопанската система, ще помогнем ли на жителите? Колко хора в действителност са били разузнавачи и какъв брой са работили за българската войска? Не наскърбяваме ли тях и техните генерации? Трябва да сме доста по-внимателни, когато приказваме за тази материя. "

Атанас Атанасов (ДБ) му подсети, че в България има настоящ закон, който е оповестил комунистическия режим за незаконен. Икономистът от Демократична България Мартин Димитров също взе отношение по тематиката и опроверга изказванието на Цончо Ганев:

" Въпросът е принципен - или хората ще знаят какви хора се оферират за обществени постове, или няма да знаят. Не е правилно, че всякога се прави инспекция. Тоест, голям брой инспекции няма и няма спомагателен разход при оповестяването им. Българска социалистическа партия споделиха, че тези хора са с огромни заслуги. Ами като са с такива огромни заслуги - обявете ги, да знае обществото! Искаме изясненост, да е ясно кой кой е. Защо ги криете бе хора, дано хората ги видят и да преценяват! "

Лидерът на групата на Българска социалистическа партия Георги Свиленски разяснява, че те ясно за декларирали, че тази комисия би трябвало да бъде закрита. " Колеги от Демократична България, нито вие ще напомпате електората си с тези промени, нито ние ще го напомпаме с неговото отменяне. Тази полемика е безпредметна. "

Той предложи смяна в текста за закриване на комисията, само че зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия му отвърна, че няма такава опция в правилника.

Движение за права и свободи с противоположен завой 

Според Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи обръщането обратно постоянно е било контрапродуктивно. " Този законопроект е дъвка за наивници. По този метод ние държим на каишка политици. Основният въпрос е не е кое е най-хубавото, а кой ще дефинира кое е то. За мен е ясно кой дефинира това - Българска социалистическа партия - някогашната комунистическа партия ".

Мартин Димитров му отговори, че е необичайно по какъв начин на първо четене Движение за права и свободи са подкрепили законопроекта, а след това са си трансформирали мнението. Той си изяснява държанието им с това, че са видели, че за ДПС няма полза. Действително, още преди законопроект да влезе в пленарната зала, водачът на групата на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че Движение за права и свободи ще поддържа препоръчаните промени. 

Ибрямов още веднъж взе думата, с цел да отговори на Димитров: " За сходен законопроект от вносители, които са били част от тези структури по тези мрачни времена - да, чувствителни сме . Повтарям - този законопроект е дъвка за наивници. "



След финално изявление на Искрен Митев от Политическа партия, ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов отиде до мястото му, където се стигна до лек физически конфликт сред двамата.  

" Поне едно нещо ми стана ясно по време на тези разисквания, че господин Копейкин (бел.ред. - общоизвестен саркастичен прякор на Костадинов) измами хората и си купи къща с техните пари, тези които му останаха си ги обърна в евро, имунизира се и най-после подвигна гарда, с цел да покаже, че е повече човек от другите! ", съобщи Митев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР